Málaga

De grootste stad aan de Costa del Sol is Málaga. De stad is met haar ruim 500.000 inwoners verder de tweede stad van Andalucia, na de hoofdstad Sevilla. Verreweg de meeste toeristen zien niet echt veel van de stad, aangezien ze vanaf het vliegveld, direct doorreizen naar één van de badplaatsen aan de Costa del Sol. Dat laatste is eigenlijk best wel jammer want ook Málaga heeft tal van prachtige bezienswaardigheden. Ze zijn welliswaar niet zo beroemd, maar toch is het de moeite van een bezoek meer dan waard. In september 2001 en in mei 2004 bezocht ik de Costa del Sol en zo was ik ook een paar keer te vinden in Málaga. De eerste ervaring was meteen een natte, want een flinke tropische onweersbui liet de straten in kleine rivieren veranderen. Iets wat voor september heel ongebruikelijk is voor deze streek van Spanje. Van sightseeing kwam dan ook niet veel terrecht. Uiteindelijk werd het een uitstapje naar El Corte Inglès, een megawarenhuis, groter dan de Bijenkorf. Het tweede bezoek aan de stad was duidelijk beter. Het was aangenaam en gelukkig ook droog. Tijd dus voor wat sightseeing in Málaga.

Málaga is tegenwoordig een hele bloeiende stad. Het is samen met Barcelona, Almería en Valencia de belangrijkste havenstad van Spanje aan de Middellandse Zee. De stad heeft een lange geschiedenis, waarbij de stad achtereenvolgens werd overheerst door de Feniciërs, de stichters van de stad, de Carthagen, Romeinen, Visigoten en tot slot de Moren. Vooral de invloed van de Moren is ook nu nog aardig te zien aan de diverse gebouwen.

In de stad zijn met name het gebied rond de haven en de Botanische tuinen zeker de moeite waard. In de tuinen staan onder andere araucaria’s en jacarandabomen. Ondanks het feit dat er dus ruim een half miljoen mensen wonen, is het verkeer in tegenstelling tot in de meestse andere Spaanse steden vrij rustig. Dit zal ongetwijfeld komen doordat het centrum veel smalle straatjes heeft.

Aan de rand van het centrum van Málaga ligt het schitterende Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro. Het is een zeer groot bouwwerk, dat verderop hoog boven de stad uitsteekt en daardoor het aanzicht van de stad deels bepaald. Het Alcazaba is een aaneenschakeling van muren en torens, omgeven door naaldbomen. Boven op de heuvel, die zo’n 130 meter hoog is, staan de overblijfselen van het Castillo de Gibralfaro. Het Alcazaba is een zeer indrukwekkend bouwwerk, wat zeer goed wordt onderhouden. Een goed voorbeeld van de Arabische kunst en architectuur in Málaga. Het huidige Alcazaba, zoals het vandaag de dag te bezichtigen is, is het werk van de Koning van Granada, Badis el Zirí, die hier halverwege de elfde eeuw regeerde In die tijd werd de hele mediterane kust overigens regelmatig belaagd door piraten. Zij brachten op grote schaal vernielingen aan langs de kust, maar zij vormden verder ook een grote bedreiging voor de bewoners. In de 14e eeuw werd het gebied rond Granada overheerst door de Moren. In die tijd werd het Alcazaba verder uitgebreid. In een deel van de 15e eeuw werd het Alcazaba gebruikt door de katholieken en nog weer later, in de 17e eeuw, werd het Alcazaba het onderkomen van Koning Philip IV. Vanaf de 18e eeuw raakte het gebouw sterk in verval. In 1930 is het Alcazaba uitgeroepen tot nationaal monument en tegenwoordig vinden er grootschalige renovaties plaats voor het behoud van het Alcazaba. Bovendien is men regelmatig bezig met opgravingen. Zo zagen wij in september 2001 dat er oude ruines van het Alcazaba werden bloodgelegd. Ook was men druk bezig met restaureren.

Midden in het centrum van Málaga staat de kathedraal. Het is zonder enige twijfel één van de meest indrukwekkendste gebouwen van de stad. Onze eerste indruk bij het zien ervan en dan met name de binnenkant, was de grote gelijkenis met de kathedraal in Granada. De kathedraal is een mengeling van gotische, Renaissance en barokke stijlen. Op de plek waar tegenwoordig de kathedraal staat, stond vroeger de Aljama Moskee. De bouw van het de kathedraal duurde ruim 300 jaar. Pas in 1782 was de bouw voltooid. Van buiten domineert de kathedraal duidelijk het straatbeeld. Vanuit de drukke, smalle straatjes is het wel even wennen als je eenmaal binnen bent. De stilte is bijna onvoorstelbaar. Wat meteen opvalt zijn de prachtige glas in lood ramen en de mooie plafondecoraties en robuste pilaren. De meest interessante delen van de kathedraal zijn de Capilla de Nuestra Señora de los Reyes met een sculptuur van de heilige Madonna van de stad, welke in de 16e eeuw werd gedoneerd door de katholieke Koningen en de Capilla de Santa Barbara. Ook het uit de zeventiende eeuw daterende koor, de twee schitterende orgels uit de achttiende eeuw, het altaar en de prachtige sculptuur van La Pietà.

Niet ver buiten het centrum ligt de haven van Málaga die vooral belangrijk is voor de scheepsbouw en de visserij. De haven is door de jaren heen altijd erg belangrijk geweest voor de lokale economie. De afgelopen tien jaar is de vissektor wat minder belangrijk geworden, maar de haven is nog altijd erg belangrijk voor de import en export van goederen, met name naar het nabij gelegen Marokko. De haven van Málaga is verder trouwens de grootste van heel Andalucía.