Almería

Almería is één van die steden in Spanje die een Arabische uitstraling heeft. De stad is gelegen aan de Costa de Almería, een 219 kilometer lange kustlijn, in het zuidoosten van Spanje in de autonome regio Andalucía.

Geschiedenis van Almería

In de tijd van de Romeinen werd deze stad Portus Magnus genoemd. Later werd de stad door de Arabieren hernoemd naar Al Mariya, wat Spiegel van de zee betekend. Het gebied rond de stad heeft een hele rijke culturele geschiedenis. De haven was ooit een hele belangrijke handelsplaats. In 1174 werd de stad veroverd door Alfonso VII. Na zijn dood kwam de stad onder heerschappij van de Moren, die er 300 jaar zouden blijven.

Het gebied was vroeger vrij onbekend, totdat in de regio diverse zogenaamde spaghetti-westerns werden opgenomen. Elders in Andalucia gebeurt dit onder andere ook in bijvoorbeeld El Rocio, de bedevaartsplaats in het zuidwesten, in de provincie Huelva bij de Coto Doñana.

Het centrum

Het oude stadscentrum van Almería kent veel smalle straatjes, waaraan kleine, witte huisjes staan met een gedeeltelijk Andalusische en gedeeltelijk oosterse indruk. Dat komt uiteraard weer door de Moorse invloeden. Vooral de wijk Chanca is zeer kleurrijk. Als je een bezoek brengt aan Almería vergeet dan niet om het Alcazaba te bezoeken. Deze vesting dateert uit de 10e eeuw en is door muren verbonden met de stad en de daartegenovergelegen burcht van San Cristóbal. Vroeger stond hier een Arabische burcht. In de stad is verder een prachtige kathedraal te vinden, die werd gebouwd tussen 1524 en 1562. Van buiten heeft het gebouw ook wel iets weg van een soort fort. De kathedraal is een ontwerp van Diego de Siloé.

Winkelen

Almería is verder een uitstekende stad om lekker te winkelen. Er zijn een aantal prachtige, grote winkelstraten, waaronder de Paseo de Almería en de promenade bij het Parque de Nicólas Salmerón en de haven loopt. Beide zijn gelegen in het nieuwe stadscentrum.

Klimaat van Almería

Het gebied rond Almería is zeer droog en zonnig. Er heerst hier een woestijnklimaat waarbij de zomers warm tot heet zijn en de winters zacht. De zon schijnt hier gemiddeld zo’n 320 dagen per jaar. Het is daarmee één van de zonnigste steden van Europa.