Madrid, trotse hoofdstad van Spanje

Madrid is de trotse hoofdstad van Spanje. De stad ligt op de Spaanse hoogvlakte, in het midden van het land. Alle afstanden in heel Spanje worden vanaf hartje centrum, op de Puerta del sol in Madrid berekend. Madrid is de op twee na grootste stad van de hele Europese Unie en hoofdstad van de gelijknamige regio, de Comunidad Madrid. De stad heeft op dit moment ruim 3,2 miljoen inwoners. In de totale metropool wonen in totaal ruim 6 miljoen mensen. De Koning van Spanje, Juan Carlos, zetelt in Madrid.

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis, het Palacio Real, vind je aan het Plaza de Oriente. Het paleis is te bezoeken en dat is dan ook zeer de moeite waard. Het komt zelfs voor dat je dan in vertrekken komt waar de Koning diezelfde ochtend nog zijn kop koffie heeft gedronken.

De stad heeft trouwens een perfect metronet, waardoor je je zeer snel van de ene kant van de stad naar de andere kant kunt begeven. Zelfs voor de kortere afstanden een prima oplossing. Dit is tevens één van de grootste metrostelsels van Europa. Vanaf het vliegveld Barajas kun je gemakkelijk en snel naar hartje stad. Een rit van ongeveer 50 minuten en met 2 keer overstappen. Met de auto hoef je dat niet te proberen, omdat in en om Madrid dagelijks zo’n 3 miljoen auto’s op de weg rijden. Files zijn dan ook aan de orde van de dag.

Flaneren  door het centrum van Madrid

Als je een bezoek brengt aan Madrid, dan doe je er verstandig aan, om zeker een lang weekend uit te trekken voor het bezichtigen van de vele bezienswaardigheden, want daaraan is in heel Madrid absoluut geen gebrek.

Plaza Mayor

Eén van de vele grote bezienswaardigheden van Madrid is zondermeer het Plaza Mayor. Het plein werd in de 12e eeuw gebouwd door Christenen. Sinds de 15e eeuw bevindt het Plaza Mayor zich binnen de stadsmuren van de stad. Vroeger vonden er op dit plein allerlei plechtigheden plaats. Tegenwoordig zijn hier talloze restaurants gevestigd, en kun je hier tijdens de lange, hete zomer heerlijk op een terrasje zitten. Boven de restaurantjes en cafés zijn tegenwoordig appartementen gevestigd.

Puerta del Sol

De Puerte del Sol is het absolute middelpunt van Spanje. Vanaf hier worden alle afstanden naar de rest van Spanje berekend. Aan dit plein staat het oude postkantoor van de stad, het Casa de Correos. De Puerta del Sol is een echte ontmoetingsplaats. Ook komen veel metrolijnen en treinverbindingen hier samen. In de periode van 2004 tot en met 2009 waren er werkzaamheden aan het metroknooppunt en spoorwegstation onder de Puerta del Sol. Sindsdien is het het grootste station ter wereld geworden.

Musea in Madrid

Madrid is een waar eldorado voor mensen die houden van het bezoeken van musea. Zo telt de stad op dit moment maar liefst 50 musea met een totaal verschillend aanbod aan kunst. Bekendste musea zijn het Museo del Prado, het Museo Palacio Réal en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.

Museo Nacional del Prado

In het Museo National del Prado zijn meer dan 5.000 schilderijen, meer dan 400 sculpturen en ontelbaar veel tekeningen en gravures te bezichtigen. Je zou je kunnen afvragen of je niet tureluurs wordt van al deze kunstwerken. Een kunstkenner zou hier dagen lang kunnen rondstruinen, maar zeker ook, als je geen kunstkenner bent, dan heb je al gauw zo’n 2 uur nodig om de hoogtepunten van het museum te zien. Zo zijn er schilderijen te zien van Velázquez, El Greco en Goya. Toch wordt Diego Velázquez gezien als de schilder van Spanje. Vandaar dat hij in het Prado een eigen monument kreeg.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia werd in 1992 geopend door de Spaanse Koning en Koningin. Het gebouw werd vroeger gebruikt als ziekenhuis. In het museum zijn kunstwerken te zien die afkomstig zijn uit het voormalige Museo Español de Arte Contemporáneo en het Prado.

Parque del Retiro in Madrid

Voor mensen die van mooie parken houden is er het Parque del Retiro. Dit is een heel mooi park om doorheen te wandelen, of om gewoon heerlijk te gaan zitten. Veel Madrilenen gaan hier op mooie dagen naartoe om even te onthaasten.