Flaneren door het schitterende Madrid

Precies in het midden van Spanje, op de Spaanse hoogvlakte, ligt de hoofdstad Madrid. Alle afstanden in heel Spanje worden vanaf hartje centrum, op de Puerte del sol in Madrid berekend. Madrid is de op twee na grootste stad van de hele Europese Unie en hoofdstad van de gelijknamige regio, de Comunidad Madrid. Madrid als stad heeft op dit moment ruim 3,2 miljoen inwoners en in de totale metropool wonen in totaal ruim 6 miljoen mensen. De Koning van Spanje, Juan Carlos, zetelt in Madrid.

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis, het Palacio Real, vind je aan het Plaza de Oriente. Ook vind je in Madrid een keur aan musea, zoals het Prado en het Reina Sofia. De stad heeft trouwens een perfect metronet, waardoor je je zeer snel van de ene kant van de stad naar de andere kant kunt begeven. Dit is tevens één van de grootstes metrostelsels van Europa. Vanaf het vliegveld Barajas kun je gemakkelijk en snel naar hartje stad, in ongeveer 50 minuten en met 2 keer overstappen. Met de auto hoef je dat niet te proberen, omdat in en om Madrid dagelijks zo’n 3 miljoen auto’s op de weg rijden.

Flaneren  door het centrum van Madrid

Als je een bezoek brengt aan Madrid, dan doe je er verstandig aan, om zeker een lang weekend uit te trekken voor het bezichtigen van de vele bezienswaardigheden, want daaraan is in heel Madrid absoluut geen gebrek. Een van de vele grote bezienswaardigheden van Madrid is zondermeer het Plaza Mayor. Het plein werd in de 12e eeuw gebouwd door Christenen. Sinds de 15e eeuw bevind het Plaza Mayor zich binnen de stadsmuren van de stad. Vroeger vonden er op dit plein allerlei plechtigheden plaats. Tegenwoordig zijn hier talloze restaurants gevestigd, en kun je hier tijdens de lange, hete zomer heerlijk op een terrasje zitten. Boven de restaurantjes en cafés zijn tegenwoordig appartementen gevestigd.

Musea in Madrid

Madrid is een waar eldorado voor mensen die houden van het bezoeken van musea. Zo telt de stad op dit moment maar liefst 50 musea met een totaal verschillend aanbod aan kunst. Bekendste musea zijn het Museo del Prado, het Museo Palacio Réal en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. In het Prado zijn meer dan 5.000 schilderijen, meer dan 400 sculpturen en ontelbaar veel tekeningen en gravures te bezichtigen. Je zou je kunnen afvragen of je niet tureluurs wordt van al deze kunstwerken. Een kunstkenner zou hier dagen lang kunnen rondstruinen, maar zeker ook, als je geen kunstkenner bent, dan heb je al gauw zo’n 2 uur nodig om de hoogtepunten van het museum te zien. Zo zijn er schilderijen te zien van Velázquez, El Greco en Goya. Toch wordt Diego Velázquez gezien als de schilder van Spanje. Vandaar dat hij in het Prado een eigen monument kreeg. Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia werd in 1992 geopend door de Spaanse Koning en Koningin. Het gebouw werd vroeger gebruikt als ziekenhuis. In het museum zijn kunstwerken te zien die afkomstig zijn uit het voormalige Museo Español de Arte Contemporáneo en het Prado.