Las Palmas

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria. Daarnaast is de stad samen met Santa Cruz de Tenerife ook één van de twee hoofdsteden van de autonome regio Islas Canarías, de Canarische Eilanden. Het is de grootste stad van alle eilanden. Samen met alle omliggende gemeenten vormt het met de 700.000 inwoners één van de tien grootste stedelijke gebieden van heel Spanje. In de stad zelf wonen ongeveer 379.000 mensen. Las Palmas ligt in het noordoosten van het eiland.

De geschiedenis van Las Palmas

werd in 1478 gesticht door Juan Rejón, toen de Spanjaarden het eiland veroverden op de Guanches, de lokale bevolking. De stad is samen met Santa Cruz de Tenerife één van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden en de grootste stad van de Canarische Eilanden. In de stad wonen zo’n 379.000 mensen. Las Pamas kwam in 1599 nog een week in Nederlandse handen toen vice-admiraal Pieter van der Does de stad veroverde. Bij de gevechten werd een deel van de stad verwoest. Een bronzen klok in de kathedraal herinnert aan deze tijd. De klok werd in 1999 door Nederland geschonken aan de stad vanwege het feit dat de klokken 400 jaar eerder door de Nederlanders werden meegenomen.

Bezienswaardigheden

Las Palmas is een levendige maar ook drukke stad met de nodige bezienswaardigheden. Zo staat in het midden van de stad de prachtige Santa Ana kathedraal. Ook in het centrum vind je het Columbus museum, het Casa de Colon. Of breng een bezoek aan het Museo Canario met informatie over de eerste bewoners van het eiland. Door de hele stad is genoeg kunst en cultuur te vinden om een vol dagprogramma te hebben. Breng ook zeker even een bezoek aan de oude stadswijk Vegueta, die direct na de Spaanse verovering in 1478 werd gesticht. Sinds een aantal jaar staat de wijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De ligging van Las Palmas

De stad ligt zoals gezegd in het noordoosten van het eiland. Dit is in de ‘natte’ regio van het eiland. Daar waar de meeste toeristen in het zuiden van het eiland verblijven, zijn de stranden dichtbij de hoofdstad vooral in trek bij de eigen inwoners. Populaire stranden hier zijn Playa de las Canteras en Playa de las Alcaravaneras.

Overige informatie

In de stad vind je tegenwoordig de nodige hotels. Verder is Las Palmas een universiteitsstad. De Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria is er gevestigd. Het biedt plaats aan ongeveer 25.000 studenten. Verder vind je in de stad een concertgebouw, diverse musea, een theater en het voetbalstadion van de in 2023 gepromoveerde voetbalclub UD Las Palmas. Zij voetballen op dit moment op het hoogste niveau in de Primera División, Spaanse voetbalcompetitie. Verder zijn in de stad diverse consulaten gevestigd, waaronder die van Nederland.