Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, een eilandengroep gelegen in de Middellandse Zee ten oosten van Spanje. Buiten het hoogseizoen is het de uitgelezen plek om tot rust te komen, maar in het hoogseizoen vind je vrijwel nergens meer een rustige plek. Het eiland wordt dan namelijk overspoeld door toeristen. Ruim 70 procent van alle inkomsten op Mallorca wordt verdiend in de toeristenindustrie. Niet voor niets vind je op Mallorca een enorme luchthaven, waar op jaarbasis de meeste toeristen wereldwijd vanaf vertrekken of aankomen. In totaal hebben we het hier over zo’n dikke 200.000 vliegbewegingen en ruim 25 miljoen passagiers. Dit aantal groeit overigens nog altijd gestaag.

De meest bekende badplaatsen van Mallorca zijn El Arenal, Playa de Palma, Cala d’Or en Santa Ponsa. De redactie van Spain Online bracht in de hete zomer van 2003 een bezoek aan Mallorca en logeerden in Playa de Palma, wat met name veel wordt bezocht door de Duitse toerist. Het leek wel een Duitse enclave, met al die Duitstalige discotheken, kroegen en natuurlijk de welbekende braadworst. En dan die verzengende hitte. Dagelijks was het tegen de 40 graden, soms zelfs nog heter en afkoelen in de avond deed het ook al niet. Nee, het was niet de meest favoriete vakantie van deze redactie. Maar toch moet gezegd worden, dat als Spanjekenner het goed is om ook dit soort plekjes een keer gezien te hebben.

Het echte hoogseizoen op Mallorca loopt ongeveer vanaf begin juni tot half oktober. Daarna keert de rust terug, maar dan begint het ook alweer flink af te koelen. In de genoemde badplaatsen staat een keur aan hotels, appartementen en studio’s in vrijwel alle prijsklassen.

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die naar Mallorca vliegen. In Nederland vliegt KLM dagelijks van Amsterdam naar Palma de Mallorca. Verder onderhoudt Iberia vanuit Brussel een dagelijkse lijndienst met Mallorca. Daarnaast vliegt Transavia.com ook op Mallorca.

Palma de Mallorca

De hoofdstad van Mallorca en tevens van de Balearen is Palma de Mallorca. De stad heeft ongeveer 320.000 inwoners en aangezien de bijna ieder gezin wel een motorvoertuig heeft, wordt gesproken over de stad met de grootste verkeersdichtheid van heel Spanje. Door smogvorming is het dan ook verstandig om deze stad vroeg op de dag te bezoeken, zeker in de hete zomers. Palma kent een aantal mooie gebouwen en met name het centrum met de smalle straatjes, die ons deden denken aan straatjes in Andalusië, maken het een aantrekkelijke stad om doorheen te lopen. Je vindt hier bovendien ook regelmatig leuke, kleine winkeltjes. In het hart van de stad ligt het Plaça Major, gezellig plein met leuke terrassen.

De stad ontstond oorspronkelijk in 1229 en in de 13e eeuw werd de prachtige kathedraal ‘La Seu’ gebouwd. Tegenwoordig is dit bouwwerk de belangrijkste bezienswaardigheid van Palma de Mallorca. Het is van buiten al een erg fraai bouwwerk, maar dat geldt zeker ook voor de binnenkant. Als je op Mallorca bent, dan mag je dit absoluut niet missen. En als je dan de kathedraal weer verlaat dan is een blik op zee werpen zeker ook een mooi gezicht. Vanaf de kathedraal kun je weer vrij eenvoudig via dezelfde smalle steegjes meer richting het levendige centrum van de stad. Hier vind je veel winkels en natuurlijk ook het bekende warenhuis El corte Inglès.