Besalú

Besalú is een prachtig middeleeuws stadje in het achterland van de Costa Brava in de autonome regio Cataluña. Het stadje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het werd oorspronkelijk gesticht door de Romeinen, maar het was onder de Moorse overheersing dat het echt begon te groeien. Later, in de 10e eeuw, werd Besalú een belangrijk christelijk bolwerk. De prachtige romaanse brug over de Fluvià-rivier is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Besalú. De brug dateert uit de 12e eeuw en is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

Over het algemeen staat Besalú bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur, met smalle straatjes, stenen gebouwen en sfeervolle pleinen die de charme van het verleden behouden.

Besalú is niet alleen een historische schat, maar ook een plek die bezoekers een authentieke ervaring biedt van het middeleeuwse Cataluña. Het is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur.

De Joodse stadswijk van Besalú

Een opvallend kenmerk van Besalú is de goed bewaarde Joodse wijk, een van de best bewaarde middeleeuwse Joodse wijken in Europa. Hier vind je smalle straatjes, pleinen en de overblijfselen van een synagoge, getuigen van het historische Joodse leven in het stadje. Besalú herbergt ook een goed bewaarde mikwe, of Joodse baden, die een inzicht geven in de religieuze en sociale praktijken van de middeleeuwse Joodse gemeenschap.

Plaza Mayor

Het centrale plein, Plaza Mayor (Plaça Major in het Catalaans), is omringd door historische gebouwen en heeft een levendige sfeer. Hier vind je cafés, restaurants en winkels.

Iglesia de Sant Pere

De Kerk van Sant Pere is een goed voorbeeld van romaanse architectuur en dateert uit de 11e eeuw. Het vertoont typische kenmerken van de romaanse stijl, zoals rondbogen, stevige pilaren en een eenvoudig, maar indrukwekkend ontwerp. De kerk heeft een basilicale plattegrond met drie beuken en drie apsissen aan het oostelijke uiteinde. Het gebruik van halfcirkelvormige bogen en decoratieve elementen benadrukt de romaanse esthetiek. Een opvallend kenmerk van de Kerk van Sant Pere is het apocalyptische timpaan boven de hoofdingang. Dit is een sculpturaal reliëf dat scènes uit de Apocalyps weergeeft, inclusief de wederkomst van Christus en het Laatste Oordeel. Het interieur van de kerk is eenvoudig maar sfeervol. Er zijn enkele interessante fresco’s en beelden die de religieuze betekenis van de kerk benadrukken. Binnen de kerk bevindt zich het graf van Ramon Berenguer III, een belangrijke Catalaanse edelman en graaf van Barcelona. Zijn grafmonument is een opmerkelijk historisch element.