Het eiland La Palma, ontdek de rust

Het eiland La Palma ligt in het noordwesten van de Canarische Eilanden. Het is een prachtig, groen eiland met veel bossen en één van de kleinere eilanden van de archipel. Niet voor niets heeft het eiland de bijnaam La Isla Verde (het groene eiland) en La Isla Bonita (het mooie eiland). De groene vegetatie is het hele jaar aanwezig, dankzij de pasaatwinden die wolken tot gevolg hebben.

Het ontbreken van het grote massatoerisme is misschien wel iets wat het eiland extra aantrekkelijk maakt. De meeste toeristen komen voor de rust, de natuur en de vele wandelroutes. La Palma heeft een oppervlakte van ongeveer 729 vierkante kilometer. Het eiland is, zeker in vergelijking met Fuerteventura aardig dichtbevolkt. Er wonen hier zo’n 81.000 mensen, verdeeld over 14 gemeenten. Wat op La Palma zeker bijzonder is, zijn de zeer hoge bergen voor zo’n relatief klein eiland. De hoogste top is de Roque de los Muchados welke 2.426 meter hoog is. Het hele gebergte kent toppen van ruim boven de 2.000 meter. Verder is La Palma het enige eiland van de hele archipel waar kleine beekjes en riviertjes stromen.

Santa Cruz de La Palma

De hoofdstad is Santa Cruz de la Palma. De stad telt ongeveer 16.000 inwoners en ligt aan de oostkust van het eiland. Santa Cruz is een echte havenstad. Dat zie je ook direct terug als je de stad binnenkomt en de grote pakhuizen en opslagruimtes van de haven ziet. Het centrum is kleinschalig en kenmerkt zich door leuke, smalle straatjes en pleintjes met winkels. Santa Cruz ligt aan de voet van de hellingen van de Cumbre Vieja vulkaan en ook de nabij gelegen Risco de la Concepción. Dit is een kleinere vulkaan.

Cumbre Vieja

De Cumbre Vieja ligt op het zuidelijke deel van het eiland La Palma en is een 18 kilometer lange vulkanengroep. In totaal gaat het om 120 vulkanen. Tot voor kort was de meest recente uitbarsting van de Cumbre Vieja die van de volcán Teneguía in 1971. Op 19 september 2021 deed zich de meest recente vulkaanuitbarsting voor. Binnen enkele uren werden de eerste huizen door de lavastromen verzwolgen. De uitbarsting van de vulkaan zou uiteindelijk tot 25 december 2021 duren. In totaal werden 3.000 gebouwen beschadigd, wegen onbegaanbaar en de lava bedekte uiteindelijk een gebied van 1.200 hectare. Doordat ook veel lava in zee terecht kwam werd het eiland aan de westkant vergroot.

Een rondrit over het eiland

Als je La Palma goed wilt ontdekken dan kun je het beste een auto huren. De wegen op het eiland zijn goed maar vaak bochtig en je moet landinwaards rekening houden met smalle wegen en steile hellingen. Je zult dus ook merken dat je best lang onderweg kunt zijn van plaats naar plaats, ook al is het eiland niet heel groot. Toch ligt er in totaal zo’n 1.200 kilometer aan wegen.

Sterrenwacht

Als je met de auto naar Roque de los Muchachos rijdt, dan kom je op een hoogte van zo’n 2 kilometer bij het Observatorio del Roque de los Muchachos. Dit is een sterrenwacht waar ook Nederland en Groot-Brittannië twee optische telescopen in beheer hebben. Als je bij het observatorium nog iets verder doorrijdt, dan kom je bij een parkeerterrein uit op 2,4 kilometer hoogte. Vanaf dit punt bij de Roque de los Muchachos heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. En door de bijna altijd aanwezige wolkenvelden op zee, kijk je op grote hoogte over deze laaghangende wolken heen. Een schitterend gezicht.

Reizen naar La Palma

La Palma is vanuit Europa goed te bereiken. Er zijn tal van lijn en charterdiensten vanuit Europa en andere werelddelen. Vanaf Schiphol vliegen onder andere Transavia en Tui naar het vliegveld van La Palma bij Santa Cruz de La Palma. Dagelijks zijn er verder directe lijnverbindingen vanaf Tenerife en Gran Canaria. Ook zijn er tal van veerdiensten met de andere eilanden en het Iberisch Schiereiland. Op het eiland zelf zijn verder een aantal buslijndiensten, naar alle delen van het eiland, waaronder de badplaatsen.