Santa Cruz de La Palma, schilderachtig en levendig

Santa Cruz de La Palma is de hoofdstad van het eiland La Palma, een van de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan. De stad ligt aan de oostkant van het eiland en heeft bijna 16.000 inwoners. Het is tevens een havenstad en heeft zeker bij het binnenrijden de uitstraling van een relatief grote stad. Verder ligt de stad aan de voet van de berghellingen van de vulkaan Cumbre Vieja, die in 2021 nog tot uitbarsting kwam, en ook aan de rand van de veel kleinere hydrovulkaan Risco de Concepción.

Het historische centrum van Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma heeft een prachtig historisch centrum met geplaveide straatjes, kleurrijke koloniale gebouwen en charmante pleinen. Het historische karakter weerspiegelt de rijke geschiedenis van de stad.

Plaza de España

Het belangrijkste plein van de stad, omringd door historische gebouwen en met een indrukwekkende fontein in het midden. Het plein vormt het sociale, culturele en historische centrum van de hoofdstad. Rondom het plein staan verschillende historische gebouwen die het karakter van de stad weerspiegelen. Belangrijke gebouwen aan het plein zijn onder andere de Iglesia de El Salvador en het Casa de la Real Aduana. In het midden van het plein staat een sierlijke fontein, waardoor het een aantrekkelijke ontmoetingsplaats is. De fontein voegt een sfeervol element toe aan het plein en draagt bij aan de charme ervan.

Vanwege zijn centrale ligging is het Plaza de España een belangrijk oriëntatiepunt voor toeristen. Het is een startpunt voor het verkennen van de historische straten en bezienswaardigheden in de omgeving. Rondom het plein vind je diverse winkels, boetieks, cafés en restaurants. Dit maakt het een aangename plek om te wandelen, te winkelen en te genieten van lokale gerechten. Ondanks dat het Plaza de España in het stadscentrum ligt, biedt het ook uitzicht op de zee. Het is een plek waar bezoekers kunnen genieten van de atmosfeer terwijl ze uitkijken over de Atlantische Oceaan.

Iglesia de El Salvador in Santa Cruz de La Palma

Deze kerk, gelegen aan Plaza de España, is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Santa Cruz de la Palma. De kerk heeft een opvallende barokke gevel die dateert uit de 17e eeuw. Het exterieur toont rijke ornamenten en details, kenmerkend voor de barokke stijl. Het interieur van de kerk is even indrukwekkend als het exterieur. Het heeft een enkel schip met een gotisch koepelgewelf. Het altaarstuk is een opmerkelijk kunstwerk dat de moeite van het bekijken waard is. Het altaarstuk van de Iglesia de El Salvador is een meesterwerk van de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens. Het schilderij, dat de Heilige Maagd Maria voorstelt, is een van de belangrijkste kunstwerken in de kerk.

De kerk deelt de Plaza de España met het Casa de la Real Aduana, een historisch gebouw dat oorspronkelijk diende als koninklijke douane. Samen vormen ze een schilderachtig ensemble op het plein.

De kerk en het aangrenzende plein worden vaak gebruikt voor culturele evenementen, concerten en traditionele festiviteiten. De kerk speelt een actieve rol in het gemeenschapsleven van Santa Cruz de La Palma.

De haven van Santa Cruz de La Palma

De haven van Santa Cruz de la Palma is gelegen aan de oostelijke kust van het eiland La Palma, met directe toegang tot de Atlantische Oceaan. Het is strategisch gelegen als een tussenstop voor schepen die reizen tussen Europa, Afrika en Amerika. De haven dient als toegangspoort tot La Palma voor maritiem transport, zowel voor vrachtvervoer als voor passagiersschepen. Het is een belangrijke hub voor de import en export van goederen naar en van het eiland. De haven biedt veerdiensten naar andere Canarische Eilanden en het vasteland van Spanje. Populaire bestemmingen zijn onder andere Tenerife, Gran Canaria en Cádiz op het vasteland. De haven ontvangt ook cruiseschepen die La Palma aandoen als onderdeel van hun routes. Dit draagt bij aan het toerisme op het eiland, met passagiers die de kans krijgen om de charmes van Santa Cruz de la Palma te verkennen.

Naast het vervoer van passagiers is de haven betrokken bij handelsactiviteiten, waaronder de invoer van goederen zoals voedsel, brandstof en andere benodigdheden voor het eiland. Een deel van de haven is gewijd aan de visserijactiviteiten. Hier komen vissersboten aan met hun vangst, en er zijn vaak lokale vismarkten waar bezoekers verse zeevruchten kunnen kopen. Naast de commerciële haven is er ook een jachthaven waar plezierboten kunnen aanmeren. Dit trekt zeilers en watersportliefhebbers aan die de regio verkennen.

De haven van Santa Cruz de la Palma is niet alleen een functioneel maritiem centrum maar ook een schilderachtige locatie waar bezoekers kunnen genieten van de bedrijvigheid van schepen, de zeelucht en het panoramische uitzicht op de oceaan. Het vormt een belangrijk onderdeel van de algehele charme van de stad en draagt bij aan de economie van het eiland.

La Palma Casino

Een historisch gebouw dat nu dienst doet als cultureel centrum. Het heeft een interessante geschiedenis en architectuur.

Caldera de Taburiente National Park

Hoewel dit nationale park niet in de stad zelf ligt, is het een belangrijke attractie in de nabije omgeving. Het park biedt een spectaculaire natuurlijke omgeving met bergen, ravijnen en uitzichtpunten.

Museo Naval

Dit maritieme museum is gewijd aan de maritieme geschiedenis van La Palma. Het bevat tentoonstellingen over scheepvaart, navigatie-instrumenten en historische schepen.

Casa Salazar

Een van de meest opvallende gebouwen in de stad, bekend om zijn mooie binnenplaats en karakteristieke Canarische architectuur. Het dient tegenwoordig als cultureel centrum.

Feesten en Evenementen in Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma staat bekend om zijn kleurrijke festivals en evenementen, zoals het beroemde carnaval, dat tot een van de grootste en oudste van Spanje behoort.

Mercado de Abastos

De overdekte markt waar lokale producten, ambachten en vers voedsel te vinden zijn. Het is een geweldige plek om de lokale sfeer te ervaren.
Santa Cruz de la Palma is een charmante stad met een rijke geschiedenis en architectuur. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het prachtige eiland La Palma en biedt bezoekers een ontspannen sfeer en culturele rijkdom.

Aeropuerto de La Palma

De luchthaven van La Palma, Aeropuerto de La Palma, ligt ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Santa Cruz de La Palma. Het is de enige luchthaven op het eiland en er zijn verbindingen met Tenerife en Gran Canaria en met diverse Europese bestemmingen.