Picos de Europa, een prachtig bergmassief

De Picos de Europa is een bergketen gelegen in het noorden van Spanje, in de autonome regio’s Asturias, Cantabria en Castilla y Léon. Het gebergte ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de noordkust. Het is onderdeel van het Cantabrisch gebergte. Het is een behoorlijk onherbergzaam gebied, maar er zijn ook landbouwgebieden te vinden.

De Picos de Europa omvatten drie grote massieven: de Westelijke (of Cornión), de Centrale (of Urrieles), en de Oostelijke (of Ándara). Het is een van de belangrijkste kalkstenen bergketens op het Iberisch schiereiland. Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlijke schoonheid, met steile kliffen, diepe kloven, en alpiene landschappen. De Picos de Europa herbergen een diverse flora en fauna, waaronder enkele zeldzame en endemische soorten.

Parque Nacional Picos de Europa

Een groot deel van de bergketen is beschermd als het Nationaal Park Picos de Europa, opgericht in 1918. Het was het eerste nationale park in Spanje. Het park biedt talloze mogelijkheden voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers.  Enkele van de meest opvallende pieken zijn de Torre de Cerredo, Naranjo de Bulnes (of Picu Urriellu), en de Torre de Friero. Het gebied trekt toeristen aan vanwege zijn natuurlijke schoonheid en mogelijkheden voor buitensportactiviteiten, zoals wandelen, klimmen en vogels kijken. Traditionele dorpen in de omgeving bieden een kijkje in de lokale cultuur en architectuur.

Het bergmassief is bereikbaar vanuit verschillende nabijgelegen steden, waaronder Oviedo, Santander en León. Er zijn verschillende toegangspunten tot het nationale park, met bezoekerscentra die informatie verstrekken over routes en activiteiten.

Bezienswaardigheden in de Picos de Europa

Als je de Picos de Europa bezoekt dan zijn de volgende bezienswaardigheden aanraders.

Naranjo de Bulnes (Picu Urriellu) in de Picos de Europa

Dit is een van de meest iconische pieken in het gebergte. Het is bekend vanwege zijn opvallende uiterlijk en is een populaire bestemming voor klimmers.

Lakes of Covadonga (Meren van Covadonga)

Dit zijn twee prachtige meren, Enol en Ercina, gelegen in de buurt van de Covadonga Sanctuary. Ze bieden een schilderachtige omgeving om te verkennen en te genieten van de natuur.

Cares-kloof (Garganta del Cares)

Een indrukwekkende kloof die dwars door het gebergte loopt. De Cares-route is een beroemde wandelroute die door deze kloof loopt en spectaculaire uitzichten biedt.

Covadonga Sanctuary (Heiligdom van Covadonga)

Een belangrijk religieus en cultureel centrum. Hier bevindt zich de Basiliek van Santa María la Real de Covadonga en de Heilige Grot van Covadonga.

Fuente Dé

Een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn indrukwekkende kabelbaan. De kabelbaan brengt bezoekers naar de top van de berg, waar ze kunnen genieten van adembenemende uitzichten op de omliggende bergen.

Poncebos

Een startpunt voor wandelingen in de regio, met name voor de Cares-route. Vanuit Poncebos kun je ook genieten van panoramische uitzichten op de bergen.

Sotres: Dit is een van de hoogstgelegen dorpen in de Picos de Europa. Het biedt een authentieke bergervaring en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving.

Posada de Valdeón

Een pittoresk dorpje in de regio Valdeón, omringd door bergen. Het is een goed vertrekpunt voor wandelingen en het verkennen van de westelijke sector van de Picos de Europa.

Potes, aan de voet van de Picos de Europa

Potes is een schilderachtig stadje gelegen in het westelijke deel van de Picos de Europa, in de regio Cantabria. Het stadje ligt aan de voet van de Picos de Europa en is omgeven door bergen, waardoor het een prachtige natuurlijke omgeving heeft.

Het historische centrum

Het historische centrum van Potes heeft smalle geplaveide straatjes, traditionele stenen huizen en charmante pleinen. Het behoudt een middeleeuwse sfeer en is perfect om doorheen te wandelen. Het symbool van Potes is de Torre del Infantado, een middeleeuwse toren die dateert uit de 15e eeuw. Het is onderdeel van het historische erfgoed van Potes en biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving. Het stadje organiseert regelmatig markten en evenementen waar lokale producten en ambachten te koop zijn. Dit biedt bezoekers de kans om de lokale cultuur te ervaren.

Gastronomie

Potes staat bekend om zijn lokale gastronomie. In de vele restaurants kun je genieten van typische gerechten uit de regio Cantabrië, zoals cocido lebaniego (een lokale stoofpot) en sobaos (een soort cake). Potes is omgeven door adembenemende natuur, met de bergen van de Picos de Europa in de directe nabijheid.

Klooster van Santo Toribio de Liébana

Het klooster van Santo Toribio de Liébana, gelegen op korte afstand van Potes, is een belangrijk religieus centrum. Dit klooster herbergt het Heilige Lignum Crucis, een stuk van het kruis waarop Jezus Christus werd gekruisigd.