Toledo

Toledo ligt in het autonome gebied Castilla La Mancha, zo’n 75 kilometer ten zuiden van Madrid op ongeveer 529 meter hoogte. Het is één van de steden met de grootste historische, culturele en monumentale rijkdom van Spanje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad in 1987 door de UNESCO werd uitgeroepen tot Erfgoed der Mensheid. Toledo is bovendien hoofdstad van de gelijknamige provincie, die samen met 4 andere provincies deel uitmaken van Castilla La Mancha.

Het centrum

De provincie wordt doorkruist door de ‘Rio Tajo’, de Taag, welke van oost naar west loopt. Ten zuiden van Toledo ligt het gebergte van Toledo, Los Monted de Toledo. Naar het oosten toe kom je geleidelijk in het vlakke landschap van La Mancha, met dorpjes die vroeger het decor vormden voor Cervantes’ Don Quichot. In de stad zelf zijn nog duidelijk de sporen van de politieke geschiedenis en het culturele verleden zichtbaar. Het aanzicht van de stad is na het einde van de middeleeuwen nauwelijks aangepast. Als je de stad gaat bezoeken, dan is een goede kaart geen overbodige luxe, aangezien het ommuurde centrum een waar doolhof is van op en aflopende straatjes. Om het centrum te bereiken moet je gebruik maken van één van de in totaal 9 toeganspoorten.

De kathedraal

Midden in het centrum staat de prachtige kathedraal van Toledo. Het is een schitterend gotisch bouwwerk met bijdragen van andere stijlen, zoals mudejar, barok en neoclassicisme. Andere mooie gebouwen die zeer de moeite waard zijn, zijn onder andere de diverse synagoges, musea, diverse kerkjes en het Alcázar. Midden in het centrum vindt je verder een aantal grote pleinen. De mooiste is Plaza Mayor en ligt bij de kathedraal. Toledo is verder trouwens een perfecte stad om souvenirs in te kopen. In het centrum vindt je talloze souvenirswinkeltjes. De stad is bekend om zijn messen en dolken en het fraaie smeedwerk, waarbij men gouddraad verwerkt, het zogenaamde Toledo-goud. Je kunt overal in de stad sierraden en andere objecten van Toledogoud te verkrijgen. Er moet trouwens wel gezegd worden, dat men hier in tegenstelling tot de toeristische gebieden langs de kust, ’s middags de winkels sluit voor de siësta.

Net als elders, vind je ook in Toledo de nodige gezellige restaurantjes en cafétjes. Ook zijn de fastfoodketens hier weer goed vertegenwoordigd. Als je ook van plan bent, om de nacht in Toledo door te brengen, dan is hotel Abaceria *** een goede keus. Het hotel ligt op een berg buiten het centrum. Het hotel dateert van april 1996, heeft 40 kamers en is zeer modern en luxe ingericht. Er is een ruime hal en een groot restaurant met buitenterras. De kamers zijn groot en zeer luxueus ingericht met telefoon, satelliettelevisie, airconditioning en een groot balkon, grote badkamer met ligbad, toilet en föhn. Het eten is goed, maar wel ietwat exclusief.