Cuenca

De stad Cuenca ligt in het oostelijk gedeelte van de autonome regio Castilla la Mancha. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad wordt ook wel de stad van de hangende huizen genoemd. Er staan hier veel huizen bovenop de steile ravijnen, langs de rio Huécar en de rio Júcar. Vooral vanaf de vele wandelpaden aan de rand van deze afgronden, heb je een schitterend uitzicht over de rivier met daarboven de ‘hangende huizen’. Het is een absolute aanrader om deze plaats te bezoeken.

Werelderfgoed

Cuenca werd op 7 december 1996 door de Unesco uitgeroepen tot Wereld Erfgoed. Het nieuwe centrum is een waar doolhof van smalle straatjes en pleinen. Hier staan grote herenhuizen met ambachtelijk gemaakte tralievensters. Iets wat typisch van deze streek is. Ook vind je hier een aantal leuke kerkjes en kloosters.

Het oude centrum

Het oude, monumentale centrum ligt een stuk hoger. Het middelpunt daarvan is het Plaza Mayor. Aan dit plein staat de kathedraal. Dit is één van de belangrijkste monumenten van Cuenca. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de 12e en 13e eeuw. Echter, sommige delen van de kathedraal werden later gebouwd. Daardoor ontstond een mengeling van stijlen. Deze kathedraal is de enige in heel Spanje die in de gotische stijl werd gebouwd, in combinatie met Anglo-Normandische invloeden. Ze werd gebouwd in opdracht van Koningin Leonoor Plantagenet. Dit was de echtgenote van Alfons VIII. De gevel werd diverse malen veranderd en in de 18e eeuw zelfs volledig gesloopt. Aan het begin van de 20e eeuw was er weer een nieuwe voorgevel nodig. In 1910 werd met de constructie hiervan begonnen, maar de werkzaamheden zijn tot op dit moment nog niet voltooid.