Cuenca, de stad van de hangende huizen

Cuenca is een prachtige stad in het oosten van Spanje, gelegen in de regio Castilla-La Mancha. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Net als veel andere steden in Spanje was het later een Moors bolwerk voordat het in 1177 werd veroverd door koning Alfonso VIII van Castilië.

Hangende Huizen (Casas Colgadas)

Een van de meest opvallende kenmerken van Cuenca zijn de zogenaamde “Hangende Huizen”. Omdat deze middeleeuwse huizen gebouwd  zijn op de rand van een klif, bieden zij een indrukwekkend uitzicht op de kloof van de rivier de Huécar.

Catedral de Nuestra Señora de Gracia in Cuenca

De kathedraal van Cuenca, officieel bekend als de “Catedral de Nuestra Señora de Gracia”, is een indrukwekkend gotisch bouwwerk en één van de belangrijkste religieuze en architecturale monumenten in de stad Cuenca. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw, in een romaanse stijl maar het grootste deel van het huidige gebouw is gotisch en dateert uit de 13e eeuw. Het bouwproces ging door gedurende verschillende eeuwen, maar sommige delen van de kathedraal zijn later toegevoegd in de Renaissance-stijl. Het gotische ontwerp van de kathedraal kenmerkt zich door slanke bogen, hoge gewelven en gedetailleerde ornamenten. Het interieur is ruim en licht, typerend voor de gotische stijl.

De hoofdgevel van de kathedraal is rijk versierd met beelden en sculpturen. Het is een opvallend voorbeeld van gotische gebeeldhouwde kunst. Het hoofdaltaar van de kathedraal is een opvallend kunstwerk en heeft een altaarstuk met scènes uit het leven van Jezus en heiligen. Het is een belangrijk religieus en artistiek element binnen de kathedraal. Binnen de kathedraal vind je prachtig bewerkte koorstoelen en diverse kapellen die gewijd zijn aan verschillende heiligen en religieuze figuren. De kathedraal herbergt een schatkamer waarin liturgische voorwerpen, religieuze kunstwerken en relikwieën worden bewaard. De ramen van de kathedraal zijn voorzien van indrukwekkende glas-in-loodramen, die zorgen voor een prachtige lichtinval in het interieur. De kathedraal heeft ook een museum waarin liturgische voorwerpen en kunstwerken uit verschillende perioden worden tentoongesteld.

Historisch Centrum (Casco Antiguo) van Cuenca

Het historische centrum van Cuenca staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt smalle geplaveide straatjes, pleinen en goed bewaarde middeleeuwse architectuur.

Museo de Arte Abstracto Español

Cuenca herbergt het Museum voor Spaanse Abstracte Kunst, dat een uitstekende collectie moderne en hedendaagse Spaanse kunst tentoonstelt.

Puente de San Pablo

De Puente de San Pablo is een brug die het historische centrum van Cuenca verbindt met de wijk San Pablo. Het biedt een adembenemend uitzicht op de Hangende Huizen maar ook op de directe omgeving van de stad. Semanas de Música Religiosa:

Net als veel andere steden staat Cuenca bekend om zijn Semana Santa (Heilige Week) vieringen en het festival “Semanas de Música Religiosa”, een muzikaal evenement dat plaatsvindt tijdens de paasperiode.

Parador de Cuenca

De Parador de Cuenca is een historisch hotel gehuisvest in het klooster van San Pablo en biedt een unieke plek om te verblijven met uitzicht op de stad.

Samengevat is Cuenca een culturele schat met een unieke mix van historische architectuur en moderne kunst. De indrukwekkende landschappen en het bewaard gebleven historische centrum maken het een populaire bestemming voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers. Maar ook is de stad de moeite waard voor als je meer wilt weten van de historie van dit gebied.