Jaén

Jaén ligt in het noordelijke gedeelte van Andalusië en is met name bekend vanwege zijn prachtige kathedraal en het Castillo de Santa Catalina, een prachtige onontdekte stad en regio in Andalusië, een burcht die aan de rand van de stad hoog op een berg ligt. De burcht dankt haar naam aan Sint-Catharina. Op de ruïnes van het Arabische Castillo liet de Christelijke vorst een nieuw fort bouwen die lange tijd het belangrijkste van heel Spanje was.

Vanaf de burcht heb je een schitterend uitzicht over de stad. Met een auto of bus kan je tot ongeveer halverwege de berg. De rest van de beklimming moet te voet gedaan worden. Maar het is dan ook de moeite waard geweest, want vanaf de burcht heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de hele stad en de omgeving.

Midden in het centrum van Jaén staat de schitterende kathedraal. Zonder twijfel is het één van de mooiste uit zijn soort die te vinden zijn in Andalusië. Ook vanaf Castillo de Santa Catalina is de imposante kathedraal al goed te zien. Vroeger stond op de plek waar de kathedraal werd gebouwd, een moskee. Met de bouw werd in 1540 begonnen. Pas in de 18e eeuw werd ze voltooid. De gevel wordt gesierd door schitterende beelden, gemaakt door Pedro Roldán.