Costa de la Luz

In het zuidwesten van Spanje ligt de Costa de la Luz. Letterlijk vertaald betekent dit de kust van het licht. Deze kust ligt bovendien niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Atlantische Oceaan en strekt zich uit van Tarifa tot aan de Portugese kust. De Costa de la Luz kent schitterende zandstranden met fijn, goudkleurig zand en met name de schitterende duinlandschappen maken deze kust tot iets bijzonders. Eigenlijk heeft de Costa de la Luz wel iets weg van de Nederlandse kust, maar dan met een veel aangenamer klimaat. De uitgestrekte zandstranden van de Costa de la Luz zie je eigenlijk nergens anders in Spanje terug.

Kenmerkend voor de Costa de la Luz is de grote hoeveelheid aan ongerepte natuur. De Spaanse overheid heeft namelijk bepaald dat de Costa de la Luz anders dan de Costa del Sol, niet volgebouwd mag worden met hotels en appartementen. Alleen op door de overheid aangewezen plaatsen mogen recreatiegebieden worden aangelegd. Goede voorbeelden hiervan zijn de badplaatsen Matalascañas, Zahara de los Atunas en El Rompido. Verder zijn er de vrij nieuwe badplaatsen Isla Canela, Islantilla en Chiclana de la Frontera.

Aan de Costa de la Luz is geen massatoerisme. Deze kust is nog betrekkelijk onbekend en dat verklaart meteen waarom je hier zelfs midden in de zomer met weinig moeite een geschikte plek op het strand kunt vinden. Je maakt hier bovendien kennis met het echte Spanje, want de Nederlandse eettentjes die je langs de andere Costa’s veelvuldig tegenkomt, zul je hier niet aantreffen, al moet gezegd dat dat waarschijnlijk over een paar jaar ook wel anders zal zijn, nu steeds meer touroperators reizen naar de Costa de la Luz gaan aanbieden. In het achterland van de Costa de la Luz ligt het schitterende natuurpark Coto Doñona. De oppervlakte van dit natuurgebied is ongeveer gelijkwaardig aan de hele provincie Utrecht. Langs de kust zijn de afgelopen 5 tot 10 jaar hele nieuwe badplaatsen ontstaan. De meeste hotels en appartementen hebben 4 of zelfs 5 sterren en zijn voorzien van alle luxe en comfort die je je tijdens je vakantie maar kan wensen. Zo hebben de meeste hotels naast de gebruikelijke faciliteiten ook een sauna, winkels en vaak een zelfs een heel health & beautycentre.