Córdoba

De stad Córdoba ligt aan de oever van de Río Guadalquivir in de autonome regio Andalucía. De stad telt ongeveer 320.000 inwoners. Het is daarmee de derde stad van Andalusië, na Sevilla en Málaga. In de Spaanse Middeleeuwen was Córdoba een belangrijk centrum van de Joodse cultuur, vooral vanaf de 11e eeuw. De Joodse wijk is sindsdien goed bewaard gebleven, net als de meeste historische plekjes van Córdoba trouwens.

In de smalle straatjes vind je ook hier mooie patio’s met smeedijzeren hekken. De grote tijd van Córdoba was zo’n 1000 jaar geleden, toen de stad door kunstminnende kaliefen werd uitgebouwd tot de grootste en mooiste metropool van Europa. Lang was Córdoba de belangrijkste plaats van Andalusië, maar de stad werd ver voor de verovering door de Christenen door Sevilla verdrongen. Sindsdien lijkt het of de tijd in Córdoba is blijven stilstaan.

De Mezquita

De Mezquita is ongetwijfeld het belangrijkste heilige gebouw van Andalusië en misschien wel van heel Spanje. Het is een is een opmerkelijk architectonisch monument dat getuigt van de diverse culturele geschiedenis van de regio. In 785 startte de bouw. Vele generaties werkten eraan totdat de moskee in 1009 de definitieve vorm had: Een rechthoek van 175 meter lang en 135 meter breed. De Mezquita wordt wel eens het woud van de duizend zuilen genoemd, vanwege z’n 850 marmeren zuilen. De kathedraal ligt in het centrum van de Mezquita en werd gebouwd tussen 1525 en 1766. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan bouwstijlen van Barok tot Renaissance.

De geschiedenis

De oorsprong van de Mezquita gaat terug tot de 8e eeuw, toen het oorspronkelijk werd gebouwd als een moskee tijdens de Moorse overheersing van Spanje. Na de christelijke herovering van Córdoba in 1236 werd de moskee de kathedraal van Córdoba, nadat het katholieke koninkrijk het gebied heroverde.

De architectuur

Een van de meest opvallende kenmerken van de Mezquita is de bosachtige indeling van zijn zuilen en bogen. Er zijn meer dan 850 zuilen die het gebouw ondersteunen. De hypostyle zaal binnenin de moskee heeft rode en witte dubbele bogen die een indrukwekkend visueel effect creëren. De mihrab, die oorspronkelijk de gebedsnis van de moskee was, is een prachtig versierd onderdeel van het gebouw.

De Mihrab

Het mihrab is een halfronde nis in de qibla-muur (gebedsrichting naar Mekka) en is vaak versierd met mozaïeken en ingewikkeld stucwerk.

Patio de los Naranjos

De Mezquita heeft ook een binnenplaats genaamd “Patio de los Naranjos” (Patio van de sinaasappelbomen) met een fontein en sinaasappelbomen.

De kathedraal van Córdoba

In de 16e eeuw werd het middenschip van de moskee gesloopt om plaats te maken voor de bouw van een kathedraal in gotische stijl in het hart van de structuur.

Werelderfgoed

De Mezquita-Catedral staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een bezoek aan de Mezquita biedt een fascinerende blik op de convergentie van islamitische en christelijke architectuur en cultuur in de geschiedenis van Spanje. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het land.

Openingstijden

De Mezquita is dagelijks geopend van 10.30-13.30 uur en van 15.30 – 17.30 uur (’s zomers tot 19.00 uur). Het is raadzaam om vooraf te controleren of er speciale evenementen, feestdagen of renovaties zijn die de reguliere openingstijden kunnen beïnvloeden.

Alcázar de los Reyes Católicos

Een ander prachtig bouwwerk in Córdoba is zonder twijfel het Alcázar de los Reyes Católicos.

Het Alcázar de los Reyes Católicos is een historisch paleis midden in de stad. De naam vertaalt zich naar “Het Alcazar van de Katholieke Koningen”. Het paleis heeft een rijke geschiedenis en is een opvallend voorbeeld van de Moorse, gotische en renaissance-architectuur.

Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw tijdens het bewind van koning Alfonso XI van Castilië, en later werd het uitgebreid door andere heersers, waaronder Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië, die bekend staan als de katholieke koningen. Het Alcázar diende als een koninklijke residentie en fort, en het speelde ook een rol in de geschiedenis van Spanje als het toneel van belangrijke gebeurtenissen, zoals de ondertekening van het decreet waarin Columbus toestemming kreeg voor zijn reis naar de Nieuwe Wereld.

Tegenwoordig is het Alcázar de los Reyes Católicos een toeristische attractie en herbergt het onder andere het Museo de los Reyes Católicos, waarin kunst en voorwerpen uit de Spaanse geschiedenis te zien zijn. Het paleiscomplex is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van het historische centrum van Córdoba.

Het complex wordt omgeven door fraaie tuinen met vijvers en fonteinen, die naar Moors voorbeeld werden aangelegd. Het Alcázar is dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds geopend.

Río Guadalguivir

De Río Guadalquivir wordt sinds 2000 jaar overspannen door de Puente Romano, een oude Romeinse brug op 16 bogen. Aan de andere kant van de rivier staat de uit 1369 daterende en met tin versterkte Torre de Calahorra. In Córdoba vind je verder de nodige musea, zoals het Museo Arqueológico, Museo de Bellas Artes, waar je schilderijen kunt bewonderen van kunstenaars uit de provincie Córdoba en het Museo Julio Romero de Torres.

Winkelen & uitgaan

In de smalle straatjes in centrum van Córdoba zijn de nodige gezellige kleine winkeltjes gevestigd. Als je iets verder van de Mezquita af loopt kom je in een wat nieuwer gedeelte van de stad, met drukke brede straten. Hier zijn de wat grotere winkels gevestigd, en vind je bijna om de 100 meter een bank met de nodige geldautomaten. Op het Plaza de la Corredera, een prachtig langgerekt plein, zijn de nodige restaurants en cafés gevestigd. Aangezien Córdoba zich tegenwoordig ook aardig op het toerisme richt, zijn er ook vrij veel hotels of hostels te vinden.