Córdoba

Ongeveer 130 kilometer ten oosten van Sevilla ligt Córdoba. Evenals Sevilla ligt ook deze stad aan de oevers van de Guadalquivir. Met z’n 320.000 inwoners is Córdoba de derde stad van Andalusië, na Sevilla en Málaga. In de Spaanse Middeleeuwen was Córdoba een belangrijk centrum van de Joodse cultuur, vooral vanaf de 11e eeuw. De Joodse wijk is sindsdien goed bewaard gebleven, net als de meeste historische plekjes van Córdoba trouwens.

In de smalle straatjes vind je ook hier mooie patio’s met smeedijzeren hekken. De grote tijd van Córdoba was zo’n 1000 jaar geleden, toen de stad door kunstminnende kaliefen werd uitgebouwd tot de grootste en mooiste metropool van Europa. Lang was Córdoba de belangrijkste plaats van Andalusië, maar de stad werd ver voor de verovering door de Christenen door Sevilla verdrongen. Sindsdien lijkt het of de tijd in Córdoba is blijven stilstaan.

De Mezquita

De Mezquita is ongetwijfeld het belangrijkste heilige gebouw van Andalusië en misschien wel van heel Spanje. In 785 startte de bouw. Vele generaties werkten eraan totdat de moskee in 1009 de definitieve vorm had: Een rechthoek van 175 meter lang en 135 meter breed. De Mezquita wordt wel eens het woud van de duizend zuilen genoemd, vanwege z’n 850 marmeren zuilen. De kathedraal ligt in het centrum van de Mezquita en werd gebouwd tussen 1525 en 1766. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan bouwstijlen van Barok tot Renaissance. Sinds 1984 behoord de grote moskee tot het door de UNESCO erkende cultuurerfgoed van de Mensheid. De Mezquita is dagelijks geopend van 10.30-13.30 uur en van 15.30 – 17.30 uur (’s zomers tot 19.00 uur).

Alcázar de los Reyes Católicos

Een ander prachtig bouwwerk in Córdoba is zonder twijfel het Alcázar de los Reyes Católicos. Het gebouw met z’n strak vormgegeven muren en vier hoektorens dateerd uit de 13e eeuw en was vroeger een een Koninklijke verblijfplaats van Alfonso XI. Binnen vind je een paar prachtige Romeinse mozaieken. Maar verreweg het meest opmerkelijk, zijn toch de fraaie tuinen met vijvers en fonteinen, die naar Moors voorbeeld werden aangelegd. Het Alcázar is dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds geopend.

Río Guadalguivir

De Río Guadalquivir wordt sinds 2000 jaar overspannen door de Puente Romano, een oude Romeinse brug op 16 bogen. Aan de andere kant van de rivier staat de uit 1369 daterende en met tin versterkte Torre de Calahorra. In Córdoba vind je verder de nodige musea, zoals het Museo Arqueológico, Museo de Bellas Artes, waar je schilderijen kunt bewonderen van kunstenaars uit de provincie Córdoba en het Museo Julio Romero de Torres.

Winkelen & uitgaan

In de smalle straatjes in centrum van Córdoba zijn de nodige gezellige kleine winkeltjes gevestigd. Als je iets verder van de Mezquita af loopt kom je in een wat nieuwer gedeelte van de stad, met drukke brede straten. Hier zijn de wat grotere winkels gevestigd, en vind je bijna om de 100 meter een bank met de nodige geldautomaten. Op het Plaza de la Corredera, een prachtig langgerekt plein, zijn de nodige restaurants en cafés gevestigd. Aangezien Córdoba zich tegenwoordig ook aardig op het toerisme richt, zijn er ook vrij veel hotels of hostels te vinden.