Granada

Eén van de meest indrukwekkende steden van Andalucía is zonder twijfel Granada. De stad telt op dit moment ongeveer 229.000 inwoners (1 januari 2022) en is daarmee de vierde stad van Andalucía. Tevens is Granada de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Granada zelf is vooral bekend vanwege het Alhambra en de nabijgelegen Sierra Nevada, de besneeuwde bergen. Het meest verrassend van deze provincie is zonder twijfel de ligging tussen de hoogste pieken van de Peninsula met vrijwel altijd sneeuw op de toppen en de warme zee, op nog geen honderd kilometer afstand. Daardoor heb je hier de unieke mogelijkheid om in het voorjaar ’s morgens te skieën en ’s middags in de warm lentezon op het strand van de Costa Tropical of Costa del Sol te liggen. De stad Granada ligt op een hoogte van 738 meter hoogte.

De geschiedenis van Granada

Granada was het laatste Arabische bolwerk van Spanje. Dat is ook de reden waarom je hier heel veel gebouwen met Arabische invloeden ziet. In de stad zelf vind je een grote hoeveelheid aan verborgen schoonheid.  Al in de 8e eeuw voor Christus werd het gebied bewoond door de Iberiërs. Later woonden hier de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagers. In de 8e eeuw werd de regio veroverd door de Moren. Ten tijde van de Berberse vorst Zawi ibn Ziri in de 11e eeuw werd het huidige Granada gesticht. De vorst en zijn nakomelingen maakten allen deel uit van de Ziriden-dynastie van Granada, die verwant was aan de Berberse Ziriden-familie van Tunesië. Een groot deel van de monumenten en de wijk Albaícin werden door hen gebouwd.

Het Alhambra

GranadaOp de top van een steile berg midden in de stad staat het bekendste bouwwerk van Granada, het Alhambra. Vanaf de berg heb je een werkelijk prachtige uitzicht over heel Granada en de directe omgeving. Tegenover de berg ligt een andere berg, met de oude stadswijk Albaicín, met daar tussenin de Rio Darro. Het Alhambra is waarschijnlijk het best bewaarde Moorse bouwwerk van heel Spanje. Alhambra is Arabisch voor Rode Burcht. Het is een reusachtige bouwwerk wat omringd is door een vier kilometer lange muur. Ze omvat het Alcazaba, waarvan je de torens vanuit het centrum van de stad goed kunt zien liggen, en de overblijfselen van de Población. Dit laatste bouwwerk verkeerd tegenwoordig trouwens in slechte staat. Het was vroeger de paleisvoorstad met de onderkomens van de hofhouding.

De Generalife

Buiten de muren liggen de prachtige tuinen van de Generalife, met de voormalige zomerresidentie van de Koning. Met de bouw van het Alhambra werd halverwege de 13e eeuw begonnen. Later in de 14e eeuw kreeg de burcht zijn huidige vorm. De vloeren van het koninklijk paleis zijn van marmer gemaakt, de plafonds van ingelegd hout. De zalen van dit bouwwerk zijn telkens rondom een binnenplaats gemaakt, waardoor je een prachtige effect krijgt. Ook heb je bijna voortdurend vanuit deze zalen een prachtig uitzicht over de omgeving.

GranadaHoogtepunt van een bezoek aan het Alhambra vormt zeker de Patio de los Leones, het leeuwenhof, welke wordt omringd door maar liefst 128 zuilen. Midden op deze patio vind je een prachtige fontijn, volledig gebouwd van marmer, omringd door twaalf stenen leeuwen. Ook de zaal van de ambassadeurs met haar fantastische kiepel van cederhout en de zalen van de twee zusters en de abencerragen zijn zeer de moeite waard.

Vanaf het Alcazaba heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en de omgeving. Aan de buitenkant van deze rotsformatie hangt dit gedeelte van het Alhambra als de boeg van een schip boven de stad. Verder heuvelafwaards liggen de prachtige tuinen van de Generalife. Hier kun je de Moorse tuinarchitectuur bewonderen. Het kenmerkt zich door de geordendheid met bovendien overal water in de vorm van beekjes, bassins, waterspuwers, fonteinen of cascaden.

Als je een bezoek brengt aan Granada, dan mag je het Alhambra absoluut niet missen, het is een must voor jong en oud. Het Alhambra is het gehele jaar door geopend, maar kent gedurende het zomer en winterseizoen wel andere openingstijden. Zo is het Alhambra in de zomer geopend van 09.00 tot 20.00 uur en gedurende de winter geopend van 09.30 tot 17.45 uur.

De oude stadswijk Albaicín

Tegenover het Alhambra ligt de berg met daarbovenop de oude stadswijk van Granada, Albaicín. Het is een hele bijzondere wijk, die de Moorse invloeden nog duidelijk laat zien. De straatjes zijn smal, hobbelig en steil en bijna allemaal voorzien van kinderkopjes.

De huizen zijn bijna allemaal omringd en versierd door bloemen. Midden in deze wijk ligt een prachtig plein, het Placeta de S. Nicolas. Op dit plein vind je vaak verkopers van de beroemde castañettes. Dit kan soms een zeer muzikaal intermezzo opleveren, zo ontdekten wij begin 1998, toen wij enkele dagen in Granada doorbrachten.

De kathedraal van Granada

GranadaMidden in het centrum vind je de prachtige kathedraal van Granada. Het is een zeer groot bouwwerk in de renaissance en barokstijl. Ze werd gebouwd tussen 1523 en 1703. De barokgevel dateerd uit 1667. De kathedraal grenst aan de Capilla Real. Deze werd in 1507 als grafstede van de katholieke Koningen gebouwd. Je kunt hier twee dubbele marmeren sarcofagen zien. Ook vind je hier een aantal schilderijen van een aantal buitenlandse schilders.

Het centrum

Het centrum van Granada kent een aantal leuke, smalle winkelstraatjes met natuurlijk ook de nodige cafés en restaurants. Verder kent de stad een aantal flamencobars en zijn er een paar discotheken gevestigd, waar overigens voornamelijk Spaanse muziek wordt gedraaid.

In de oude stadswijk Albaicín vind je een aantal populaire en goedkope restaurants, gedeeltelijk voorzien van terras. Ze bevinden zich vrijwel allemaal rondom het mooie Plaza San Miguel Bajo.

Hotels in Granada

Doordat Granada veel te bieden heeft, zijn er ook aardig wat hotels te vinden. De meest hotels staan op loopafstand van het Alhambra. Over het algemeen hebben ze een goede kwaliteits/prijsverhouding. Vooral in het voor- en naseizoen zijn deze hotels goedkoop, in het hoogseizoen zijn, zoals bijna overal, ook hier de prijzen een stuk hoger.

Het klimaat van Granada

Granada kent een mediterraans klimaat met ook wat overeenkomsten van een landklimaat. De zomers zijn heet en droog. Temperaturen die voor langere tijd boven de 35 graden stijgen, zijn dan eerder regel dan uitzondering. De nachten zijn ook in de zomer relatief fris met een graad of 11. In de wintermaanden vriest het ’s nachts regelmatig, maar het kan dan overdag nog steeds met gemak 20 graden worden. Met name de laatste jaren is het vaak al in het voorjaar heet. Zo beleefde Granada in de periode van maart t/m mei 2023 een lange periode van droog en zonnig weer met voor deze periode recordhitte met maxima tot 38 graden. Dat was zo vroeg in het jaar nog niet eerder voorgekomen.

Geef een reactie