Cádiz

Cádiz is een stad in het zuiden van Spanje in de autonome regio Andalucía. Het is daarnaast de oudste stad van Europa. De stad ligt op een schiereiland in de Atlantische Oceaan in het zuiden van Spanje. Het is verbonden met het Spaanse vasteland door een smalle landtong.

De haven

De zee heeft voor Cádiz altijd een hele belangrijke rol gespeeld. Al in de twaalfde eeuw bestond hier een levendige handel. De laatste tijd groeit het havengebied van Cádiz gestaag en worden er de nodige schepen gebouwd. Verder heeft de stad een belangrijke betekenis als haven voor de verbinding met de Canarische Eilanden. Vanaf hier kun je overigens ook met een veerboot naar Barcelona of naar Zuid Amerika reizen. Als gevolg van de industrie, is de stad qua schoonheid absoluut niet te vergelijken met de andere Andalusische steden.

Het centrum

Midden in het oude centrum staat bijvoorbeeld het enorme bouwwerk van de nieuwe kathedraal, Catedral Nueva. Ze werd gebouwd tussen 1720 en 1853. Door deze, bijna extreem lange bouwtijd is de kathedraal een mengeling van diverse bouwstijlen. Verder wordt de kathedraal gekenmerkt door de schitterende goudkleurig glinsterende koepel. Aangezien het bouwwerk vlak langs de zee is gebouwd, kun je de kathedraal vanaf de hele kustlijn prachtig zien liggen.

De Capilla de Santa Catalina is een ander kerkje, welke uit 1642 dateert en werd gebouwd in de barokstijl. Het bevat belangrijke werken van meesters van de schildersschool van Sevilla. In het museum voor fijne kunst zijn een aantal prachtige collecties te zien, die kunnen worden beschoud als de meest interessante gallery van heel Andalucia. Het bevat beroemde werken van onder andere Murillo, Ribera, Alonso Cano en Claudio Coello. Ook zijn er werken van buitenlandse artiesten te zien, waaronder Rubens en Van Eyck. Aan de rand van de oude binnenstad van Cádiz vind je op het Plaza de la Constitución nog een prachtig stuk van de stadsmuur met de uit 1751 daterende poorttoren, de Puerta de Tierra.

Cádiz als badplaats

Cádiz presenteert zich bovendien ook steeds vaker als een volwaardige badplaats. De stad is niet voor niets het beginpunt van de Costa de la Luz. Langs een groot deel van de stad ligt een prachtig breed zandstrand. Net ten zuiden van het centrum loopt een 2 kilometer lange boulevard langs het strand. Het eerste gedeelte, vanaf het centrum gezien, laat zich overigens van een wel heel negatieve kant zien. Grote verpauperde en dichtgespijkerde gebouwen ontsieren dit gedeelte van de kust. Verderop wordt het echter steeds beter. Vlak bij het Playa de la Victoria is de boulevard al flink opgeknapt en worden in hoog tempo grote luxe hotelcomplexen neergezet.

Geef een antwoord