El Hierro, het Kleine Eiland

El Hierro is het kleinste en meest westelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden met een omtrek van 278 kilometer. Het eiland wordt vaak ‘La isla chiquita’ ofwel het Kleine Eiland genoemd. Erg toeristisch is dit eiland niet en dat komt voornamelijk, omdat er totaal geen stranden op dit eiland te vinden zijn. Verder wonen er op El Hierro ongeveer 8.000 mensen, waarvan de meeste woonachtig zijn in de hoofdstad Valverde.

Het landschap

Het vulkanische eiland kreeg zijn huidige vorm zo’n 50.000 jaar geleden, toen een zware aardbeving plaatsvond, waarbij het noordelijke deel voor ongeveer éénderde deel afbrak en in de oceaan verdween. Ondanks de geringe oppervlakte is er een aantal verschillende natuurlijke landschappen te vinden op El Hierro, waaronder vulkanische kraters, groene valleien en indrukwekkende kliffen. Het eiland heeft ook enkele beschermde natuurgebieden die rijk zijn aan biodiversiteit.

De wateren rond El Hierro zijn ook bekend om hun mariene biodiversiteit. Het eiland herbergt het grootste zeereservaat van Europa, dat bijdraagt aan het behoud van de zee-ecosystemen.

Het binnenland kent bergtoppen tot wel 1.500 meter hoogte, er zijn grote rotsformaties die vanuit zee tot zo’n 1.000 meter omhoog gaan, wat het eiland absoluut tot iets bijzonders maakt. Vrijwel de hele kust is ruig te noemen. De hoogste berg op El Hierro is de Malpaso met zijn 1.501 meter. Andere bergtoppen zijn de Mercader van 1.252 meter en de Ventejea van 1.216 meter. Op het eiland zijn een aantal punten waar je een schitterend uitzicht over het eiland hebt. Dit zijn onder andere de Mirador de Jinama (1.250 meter) en de Mirador de las Playas (1.070 meter). Op El Hierro zijn ook verreweg de meeste vulkanen van de hele Canarische archipel. Dit zijn er zo’n 500. De laatste vulkaanuitbarsting die op het eiland plaatsvond, was in 2011. In de 200 jaar daarvoor waren er geen vulkaanuitbarstingen.

Valverde, de hoofdstad van El Hierro

Valverde ligt in het noordoosten van El Hierro, op een heuvel met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het is de hoogstgelegen hoofdstad van de Canarische Eilanden. Het stadje Valverde heeft een karakteristieke architectuur met witgekalkte huizen en smalle straatjes. Het behoudt de traditionele Canarische bouwstijl. Enkele opmerkelijke bezienswaardigheden in Valverde zijn onder andere de kerk van Nuestra Señora de la Concepción, gebouwd in de 18e eeuw, en het archeologisch museum “Casa de Las Quinteras,” dat de geschiedenis en cultuur van El Hierro tentoonstelt.

Valverde is het centrum van culturele evenementen op het eiland. Traditionele feesten, muziekfestivals en lokale markten dragen bij aan de levendige sfeer van de stad. In Valverde en de omgeving vind je verschillende restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken, waaronder gerechten met verse vis en specialiteiten van het eiland.

Als hoofdstad fungeert Valverde ook als toegangspoort tot het eiland. De luchthaven van El Hierro, “Aeropuerto de El Hierro,” bevindt zich in de buurt van Valverde, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is voor bezoekers. Niet ver van Valverde ligt het uitzichtpunt Mirador de la Peña, ontworpen door de beroemde kunstenaar en architect César Manrique. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de El Golfo-vallei en de kliffen van El Hierro.

Valverde biedt een authentieke en ontspannen sfeer, en het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de natuurlijke schoonheid en de bezienswaardigheden van El Hierro.

Het klimaat van El Hierro

Op El Hierro heerst een vrij droog klimaat, maar door de noordoostpassaat is er toch vrijwel continu sprake van een vochtige atmosfeer. Er is vrijwel continu wind aanwezig, waardoor de temperatuur gemiddeld tussen 19 en 24 graden ligt. Aan de noordkant van het eiland hangt regelmatig bewolking tegen de stijle rotswanden, waardoor de zon hier vaak verstek laat gaan. De mist wordt door de passaatwind vaak naar de hoogvlakte in het binnenland ‘geduwd’, waardoor men hier vaak in de mist zit. Net als bij de meeste andere eilanden is het zuidelijke deel het meest zonnige deel. In het plaatsje La Restinga schijnt de zon ieder jaar zo’n 300 dagen.

El Hierro staat bekend als een voorloper op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie. Het eiland heeft een innovatief project genaamd “Gorona del Viento,” dat gebruikmaakt van wind- en waterkracht om elektriciteit op te wekken. Dit project heeft El Hierro geholpen om bijna volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.

Toerisme

Hoewel El Hierro minder bekend is bij toeristen dan sommige andere Canarische Eilanden, trekt het toch bezoekers aan die op zoek zijn naar rust, natuur en avontuurlijke activiteiten zoals wandelen en duiken.