La Gomera, eiland vol natuurschoon

La Gomera is een eiland vol natuurschoon. Het ligt ten westen van Tenerife. Dit prachtige, merendeels ongerepte eilandje omvat zo’n 370 vierkante kilometer. Hiervan is veruit het grootste deel natuurgebied. La Gomera is vulkanisch. De hoogste berg, de Alto de Garajonay, ligt in het centrum van het eiland en is 1487 meter hoog. Het eiland heeft op dit moment zo’n 17.000 inwoners en dat zijn er ongeveer 11.500 minder dan in 1940. Massatoerisme hoef je op La Gomera absoluut niet te verwachten, het eiland heeft een maximale capaciteit voor zo’n 5.000 toeristen. Zestig procent van de accomodaties zijn te vinden in Valle Gran Rey, in het westen.

De overtocht

De meeste toeristen maken vanaf Tenerife een ‘foto-tour’ per jeep naar La Gomera. Vanaf Los Christianos op Tenerife vertrekt een aantal keren per dag een veerboot van Transmediteranea naar San Sebastián de la Gomera. De oversteek duurt ongeveer anderhalf uur. Ook bestaat de mogelijkheid om per luxe draagvleugelboot de oversteek te maken. In dat geval ben je binnen 45 minuten op La Gomera, maar… dan kost de trip beduidend meer.

San Sebastían de La Gomera

San Sebastián de la Gomera is de hoofdstad van het eiland. In het havenstadje wonen een kleine 6.200 mensen. Het centrum kenmerkt zich door smalle straatjes. In de hoofdstraat staat ‘el Casa de Colón’,het huisje van Christopher Columbus, die op 6 september 1492 vanaf hier vertrok voor zijn historische trip naar de Nieuwe Wereld. Het is mede hierom, dat La Gomera ook wel de bijnaam ‘La isla Colón’ draagt. Via de smalle wegen kom je naar het noorden toe in de valei van Hermigua. Dit gebied wordt vooral gebruikt voor de land- en tuinbouw. Vroeger werd hier veel suiker verbouwd, tegenwoordig vind je hier grote uitgestrekte bananenplantages. Even verderop ligt het strand, die zich kenmerkt door de zwarte lavasteen. Hermigua heeft ongeveer 2.150 inwoners. Het kleinste district van het eiland is Agulo. Hier wonen slechts 1.157 mensen. Het plaatsje heeft vele kleine, smalle straatjes. Agulo is verder omringd door impossante rotsformaties.

Parque Nacional Garajonay

Midden op het eiland ligt het Parque Nacional Garajonay. De oude krater van de vulkaan is hier door erosie volledig gevuld. Het is nu een plateau, die vaak boven de mist uitstijgt. Het land hier is enorm vruchtbaar, wat zich uit in een enorme verscheidenheid aan vegetatie. Het park is 3.984 hectare groot en bestrijkt daarmee 10% van het totale oppervlak van La Gomera. In 1981 is Garajonay uitgeroepen tot Nationaal park en in 1986 is het park vervolgens door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het park ligt tussen 800 en 1.500 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je bij helder weer dan ook een schitterend uitzicht over het eiland, maar ook El Teide is vanaf hier goed te zien. Je vindt hier trouwens zo’n 400 verschillende plantensoorten.

Het district Vallerhermoso werd gesticht in 1812. Het plaatsje ligt in het noordwesten van het eiland en in het hele district wonen zo’n 2.716 mensen. Het is hier heel erg stil en dan lijkt het al heel snel of de tijd even stil is gaan staan. Het enige wat je hier eigenlijk hoort, is de natuur.