Gerona

De meest noordoostelijk gelegen provincie van de autonome regio Cataluña is Gerona. Deze provincie ligt ingeklemd tussen de Franse grens en de provincies Lleida en Barcelona. In het oosten ligt de Costa Brava met bekende badplaatsen als Lloret de Mar en Rosas. In deze provincie wonen ongeveer een half miljoen mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad Gerona wonen. De stad ligt in het dal van de Ter, tussen de bergmassieven Las Gavarres en Las Guilleries. Door de gunstige strategische ligging was Gerona oorspronkelijk een vestingstad en haar historie wordt dan ook vooral gekenmerkt door een lange lijst van wapenfeiten naast verschillende andere bijzondere gebeurtenissen in de geschiedenis.

Verspreid over de stad staan een aantal prachtige bouwwerken. Het zogenaamde Pia Almoina is een middeleeuwse liefdadigheidsinstelling. Dit is een oud universiteitsgebouw in de stijl van de Renaissance. De Moorse invloeden kom je tegen bij de Moorse Baden, daterend uit de 12e eeuw. In het historische stadsdeel Força staan een groot aantal bouwwerken van de adel van de stad.

Vlak bij het stadsdeel Força ligt de Joodse wijk, bekend als een vlechtwerk van smalle en steile straatjes die nog steeds de middeleeuwse sfeer uitademen. De buurt ontstond in de 9e eeuw en was tot 1942, het jaar waarin de Joden werden verdreven, het toneel van een welvarende gemeenschap die tijdens het hoogtepunt ongeveer 1000 inwoners telde. Wat verder zeer de moeite waard is, is de prachtige kathedraal en het kathedraalmuseum van Gerona. Ook zijn er tal van musea in de stad te vinden, zoals het Kunstmuseum in het voormalig Bischoppelijk Paleis.