De Spaanse kustgebieden

De Spaanse kustgebieden zijn al jaren de bestbezochte kustgebieden van Europa. Jaarlijks brengen vele miljoenen Europeanen een bezoek aan Spanje. De meeste van deze bezoekers brengen hun vakantiedagen door in één van de vele badplaatsen die Spanje rijk is. Vooral de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol zijn daarbij zeer in trek. Langs deze kusten zijn de afgelopen decennia grote badplaatsen verrezen. De meest bekende badplaatsen zijn zonder enige twijfel Lloret de Mar aan de Costa Brava, Salou aan de Costa Dorada, Benidorm aan de Costa Blanca en Torremolinos aan de Costa del Sol. Van de Spaanse Costa’s wordt de Costa del Sol het drukst bezocht.

Costa de la Luz

De laatste jaren begint ook de Costa de la Luz sterk aan populariteit te winnen. In navolging van de andere Costa’s verschijnen ook hier steeds meer grote hotel en appartementencomplexen en worden compleet nieuwe badplaatsen aangelegd. Toch kan de Costa de la Luz zich op dit moment nog bij lange na niet meten met de Costa del Sol, al neemt ook hier het toerisme in hoog tempo toe. Bovendien is door de Spaanse overheid bepaald, dat maar een beperkt deel van deze kust bebouwd mag worden met hotels en appartementen, om te voorkomen dat de Costa de la Luz er net zo uit komt te zien als de Costa del Sol. Dat wil de regering van de autonome regio Andalucía koste wat het kost voorkomen. De Costa de la Luz is vooral populair onder de Spanjaarden zelf en de Belgen. De laatste jaren zijn echter ook steeds meer Nederlandse touroperators reizen naar dit deel van Spanje gaan aanbieden.

Het hoogseizoen aan de Costa Brava en Costa Dorada loopt van begin juni tot eind september. Naar mate je zuidelijker komt loopt het seizoen langer door. Aan de Costa del Sol is het bijvoorbeeld zowel in de zomer als in de winter heerlijk aangenaam. Zelfs in de winter ligt de gemiddelde temperatuur hier op circa 20 graden. In de badplaats Nerja, niet ver van Malaga, schijnt de zon gemiddeld 330 dagen per jaar. Daardoor overwinteren veel Europeanen juist hier. Maar ook de bekende badplaats Torremolinos is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming voor de toeristen.

Costa Brava

In Noordoost Spanje, net na de Franse grens, begint de Costa Brava, de woeste kust. De naam zegt het al: de kust is ruig, wild en zeer onstuimig. Prachtige zandstranden worden afgewisseld met stijle rotswanden. De Costa Brava loopt naar het zuiden door tot net ten zuiden van Blanes, waar de kust duidelijk minder ruig wordt en de naam wijzigt naar Costa del Maresme. De noordelijk gelegen stranden zijn bedekt met een fijne kiezelsoort. Meer naar het zuiden is deze kiezelsoort steeds meer vermengd met grof, donkergeel zand.