Aranjuez

Niet ver ten zuiden van Madrid, aan de Río Tajo, ligt de stad Aranjuez. De stad telt ruim 57.000 inwoners en ligt in de autonome regio Madrid op een kleine 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.   en is vooral bekend vanwege het vroegere koninklijke zomerverblijf van de Koning van Spanje.

Palacio Real

Aan de bouw van dit koninklijk paleis, beter bekend als het Palacio Real, werd in 1560 begonnen op bevel van Philips II en naar een ontwerp van de architect Juan Bautista de Toledo, die ook al het Escorial in San Lorenzo voor zijn rekening had genomen. Na zijn dood zette Juan de Herrera de bouwwerkzaamheden voort, ook naar zijn eigen inzicht. In de jaren 1660 en 1665 werd het paleis voor een groot deel verwoest door brand. Dit weerhield Philips V er echter niet van om het hele paleis vrijwel onveranderd weer op te bouwen. Ook binnen is het paleis zeer de moeite van het bezichtigen waard. Overal in de vertrekken liggen werkelijk schitterende tapijten, vind je prachtig meubilair, klokken, diverse schilderijen en veel andere kunstvoorwerpen van vroegere bewoners.

De tuinen van  het paleis

Buiten het paleis liggen de prachtige, beroemde tuinen. Ze liggen helemaal rondom het paleis, met aan de westzijde de Rio Tajo. De tuinen hebben allemaal een naam gekregen. Zo vind je hier de Jardín del Parterre, de Jardí de Isabel II, de Jardín de la Isla en de Jardín del Principe. De Jardín de Isabel II was vroeger het meest favoriete stuk tuin van deze koningin. De Jardín de la Isla, en de naam zegt het eigenlijk al, is een tuin gebouwd op een eiland, midden in de Río Tajo. Tevens is dit de oudste tuin van Aranjuez. De grootste en misschien ook wel mooiste tuin is de Jardín del Príncipe, ten noordoosten van het paleis. Deze werd in 1763 op verzoek van Karel III ontworpen door de Franse tuinarchitect Boutelou. In dit gedeelte vind je een aantal prachtige fonteinen, en zijn ook een aantal exotische planten te zien.

Casita del Labrador

Maar het meest bezienswaardig in dit gedeelte is zonder twijfel het Casita del Labrador, het huis van de landarbeider. Het huis werd in 1803 gebouwd naar het voorbeeld van Petit Trianon van Versailles. Dit streng bewaakte Casita del Labrador zit werkelijk stampvol met zeldzaam marmer en kostbaar hout. De grootste rijkdom zit overigens in de muurschilderingen waaraan diverse beroemdheden uit die tijd hebben gewerkt, zoals Zacarías Gonzáles Velázguez. Verder staan in het pand een grote hoeveelheid aan antieke klokken, meubles met inlegwerk en de rijk bewerkte deur van de schoonheidssalon van de koningin. Een rondleiding in het Casita del labrador duurt ongeveer een half uur. De stad Aranjuez zelf heeft overigens ook aardig wat te bieden. Zo zijn er een aardige hoeveelheid winkels gevestigd. Verder kent het stadje een heel mooi plein in het centrum, met de nodige terrasjes, die al vanaf begin februari open gaan.