Cáceres

Cáceres is zonder twijfel één van die steden in Extremadura die je absoluut niet mag missen. Ondanks de vele monumentale panden die je hier vindt, is het zeker niet zo dat de tijd hier is stil blijven staan. De stad werd in 1985 door de Unesco geplaatst op de lijst van werelderfgoed.

Cáceres is verder de hoofdstad van de gelijknamige provincie en telt ruim 84.000 inwoners. De stad richt zich steeds meer op het toerisme, aangezien er jaarlijks meer toeristen uit binnen en buitenland naar Cáceres komen, om de stad te bekijken.

Cáceres werd na de reconquista opnieuw bevolkt door aristocratische families, afkomstig uit diverse provincies. Het mooiste gedeelte van Cáceres bevindt zich in de oude stadswijk. Dit deel van de stad is ommuurd en werd in 1930 uitgeroepen tot Nationaal monument.

In oostelijke richting liggen de overblijfselen van de Romeinse stad. Deze begint bij het Plaza Mayor. Hier vind je een aantal historische steegjes en pleinen. Het eerste plein is het Plaza de Santa María. Hier staat ook de uit de 13e eeuw daterende kathedraal. Volgens historici werd ze gebouwd tussen 1169 en 1173 toen de stad enige tijd onder Christelijk bestuur stond. Naast de kathedraal staat het Palacio Carvajal. Hier is tegenwoordig een informatiepunt gevestigd. Het gebouw heeft een ronde toren en dateert uit de 12e eeuw. Verderop liggen nog een aantal kerkjes de Iglesia de San Francisco Javier. Ook staat hier het casa de los ecerra.

Verderop kom je via een omhooglopend straatje bij de Iglesia de San  Mateo. Dit bouwwerk was vroeger een moskee. Daarnaast staat een toren die weer hoort bij het Palacio de Las cigueñas. De gehele omgeving van Cáceres is trouwens ook zeer populair bij de ooievaars. Als je een bezoek brengt aan de stad, zul je ze ongetwijfeld in grote aantallen zien.