Andalucía

Andalucia is de zuidelijkste regio van Spanje. Het gebied is 88.000 km2 groot en heeft ongeveer 7 miljoen inwoners. Andalucia telt vier grote steden: De hoofdstad Sevilla (700.000 inwoners), Malaga (500.000 inwoners), Cordoba (320.000 inwoners) en Granada (285.000 inwoners). De regio is, met uitzondering van de bekkens van de rivier ‘Rio Guadalquivir’, zeer bergachtig. De economie van Andalucia is grotendeels afhankelijk van het toerisme. Verder is de agrarische sector hier een belangrijke inkomstenbron. Industriegebieden zijn zeldzaam en vind je meestal alleen in de grote steden. Maar verreweg de belangrijkste inkomstenbron is het toerisme. De Costa del Sol is, zoals bekend één van Europa’s grootste vakantieparadijzen. In toenemende mate wordt ook de Costa de la Luz, gelegen aan de Atlantische Oceaan, een populaire vakantiebestemming. Langs de kusten verrijzen grote hotelcomplexen, en meer en meer verliezen de badplaatsen hun oorspronkelijke identiteit.

De hoofdstad van Andalucia, Sevilla werd wereldberoemd, toen de stad in 1992 de Expo organiseerde. Vele oude gebouwen werden gerestaureerd en de infrastructuur van de stad werd volledig gemoderniseerd en uitgebreid. De stad is zeer de moeite waard. In het voorjaar van 1997 bezocht de redactie Sevilla voor het eerst en was zeer onder de indruk van de stad. In de zomer van 2005, midden in juli, was de redactie andermaal in Sevilla. In een tropische hitte van rond 45 graden brachten we onder andere een bezoek aan de kathedraal van Sevilla. Als je in Andalucia bent dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan Cordoba. In deze stad is de invloed van de Moorse overheersing nog duidelijk aanwezig. De Mezquita, de moskee van Cordoba is hier zonder twijfel het belangrijkste voorbeeld van. Vlakbij de Mezquita stroomt de ‘Rio Guadalquivir’. Je kunt de rivier oversteken via de oude Romeinse brug, de ‘Puente Romano’. Als het om sherry gaat, dan zit je in Jerez de la Fronteraabsoluut goed. De stad ligt in het vruchtbare bekken van de Guadalquivir. De zon schijnt hier vrijwel iedere dag en er valt jaarlijks maar een geringe hoeveelheid regen. In de stad zelf bevinden zich zo’n 200 bodega’s, sherryproducenten. In februari 1997 bracht ik een bezoek aan de bodega Tio Pepe Gonzales Byass, een van de grootste en bekendste bodega’s van Spanje. Jerez zelf telt ongeveer 180.000 inwoners en is als sherry-metropool uitgegroeid tot het commerciele knooppunt en verkeerscentrum van de provincie Cadiz.

Aan de voet van de Sierra Nevada, een schitterend bergmassief in het Zuiden van Spanje, ligt de stad Granada. Aan de rand van deze stad staat het wereldberoemde Alhambra. Een bezoek aan Andalucia is niet compleet zonder een bezoek aan dit schitterende Moorse bouwwerk, gebouwd tijdens de heerschappij van de Nasriden. Behalve het bouwwerk zijn ook de prachtige tuinen van de Generalife goed bewaard gebleven. De stad Almeria ligt in het oostelijk deel van Andalucía. Het Alcazaba uit de 10e eeuw, dat hoog boven de stad uitsteekt, herinnert aan de Moren, die hier in die tijd de dienst uit maakten. Het is het grootste fort dat ooit door de Moren werd gebouwd. Almeria ligt aan de Costa Almeria en is een belangrijke havenstad. In de stad hangt een Noord-Afrikaanse sfeer en dat is op zich ook niet zo gek, door de nabijheid van de enige woestijn van Europa.